Replik på debattartikel i SvD:

I SvD 2021-01-09 går ledarskribenten Patrik Oksanen till generalangrepp mot konferensen Folk och Fred som genomförs 10–11 januari i Sälen och online.

Han attackerar konferensen och hävdar att den går Rysslands ärenden. Föreläsarna på konferensen sägs vara ryska ”troll”. SvD:s attack innehåller ingen seriös polemik mot något av det som tas upp på konferensen. Skribenten ägnar sig enbart åt ogrundade misstänkliggöranden av konferensens motiv.

Ett av Folk och Freds centrala teman är kritiken mot den svensk försvars- och säkerhetspolitikens ensidiga inriktning på militära hot och därmed på militära lösningar och upprustning. Med denna kritik som utgångspunkt behandlas på konferensen också andra hot mot Sverige och världen. Hot som berörs är klimatkrisen, den långsiktiga livsmedelsförsörjningen, Coronapandemin, kriget mot naturen, kärnvapenhotet och växande sociala klyftor. Under de senaste åren har det blivit allt tydligare att dessa andra hot är mycket allvarligare och att militär upprustning inte är lösningen utan en del av problemet.

Under de senaste dagarna har det också blivit mycket tydligt att de militära rustningarna i sig utgör ett allvarligt hot. Åttonde januari varnade USAs representanthus talman Nancy Pelosi för att president Trump kan använda kärnvapen. Hon rapporterade offentligt att hon talat med USA:s ledande militärer, de som ingår i stabsledningen joint chief of staff och dess chef Mark Milley, om risken att överbefälhavare Trump tar till möjligheten att beordra en kärnvapenattack. Tydligare kan det sannolikt inte illustreras vilket hot som de militära rustningarna och särskilt kärnvapenrustningarna utgör mot hela mänskligheten.

Konferensen Folk och Fred diskuterar dessa verkliga hot och deras inbördes samband. SvD väljer att blunda och fortsätta att distribuera sin tondöva Nato-propaganda – snacka om troll!

Vi som deltar på konferensen Folk och Fred vill erbjuda alla människor en möjlighet att välja: Att ansluta sig till den växande rörelse som bjuder motstånd mot kapprustningen och kriget mot naturen – eller blint följa det militära etablissemangets marsch mot avgrunden.

Fred på Jorden – Fred med Jorden!

Thorsten Laxvik,
Kampanjgruppen, Folk och Fred
= = = = = =

Anders Romelsjö är en av dem som blivit utpekade av skribenten – och har på sin blogg publicerat en replik på Oksanens angrepp: https://www.globalpolitics.se/svds-ledarskribent-patrik-oksanen-lanar-ut-sitt-namn-till-demagogi-och-angrepp-pa-kanda-debattorer-och-mig/

En snabb replik kom från Gudrun Schyman (Fria Pensionärer), KG Hammar (Kristna Freds), Sven Hirdman (f d statssekreterare och Moskvaambassadör) och Janine O´Keeffe (Fridays for Future Årsta): https://www.svd.se/replik-drivkraften-ar-folkrorelseperspektivet

Oksanen svarar direkt – och vi undrar förstås om han ens läst repliken – när han än en gång begår beträder den tunna isen ”Guilt by association”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s